Blog

Hoe zorg je voor een schoon magazijn?

Logistiek uitbesteden of zelf doen? Lees hier de voordelen en nadelen!

De logistiek binnen een bedrijf is één van de succesfactoren van een geslaagde business. Een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering dus, maar ook een tijdrovend onderdeel. De vraag ‘uitbesteden of zelf doen’ is dan ook een terechte. Logistiek uitbesteden kan spannend zijn. Toch is het outsourcen van logistiek vaak een slimme keus. Uitbestede logistiek kan veel voordelen bieden. Financieel, maar ook op het gebied van kwaliteit en efficiency. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het uitbesteden van het logistieke proces. Wij zetten de voordelen en nadelen van logistiek uitbesteden voor jou op een rijtje.

Waarom logistiek uitbesteden? Voordeel 1: rust!

Het zoeken van een logistieke samenwerking of het outsourcen van jouw logistieke afdeling of magazijn kan veel rust geven. Jij kan je  volledig focussen op jouw eigen corebusiness terwijl een externe partij de logistiek verzorgt. Je hoeft niet na te denken over de meest optimale inrichting van jouw magazijn, maar ook niet over personeel. Rustige tijd of topdagen in de webswinkel? Extra mensen nodig, ruimtegebrek? Niet jouw probleem! Het eerste winstpunt van outsourcing is dus: rust!

Webshop magazijn uitbesteden? Voordeel 2: minder risico’s

Vooral voor e-commerce bedrijven of webwinkels kan fysieke ruimte een probleem zijn. Zeker starters hebben vaak nog niet veel eigen magazijnruimte. Maar ook een ‘stenen’ bedrijf kan profiteren van een uitbesteed magazijn. Je hoeft niet te investeren in in-house ruimte, niet in personeel en niet in ‘reserveruimte’. Want groeit de webshop of de winkel, is er ineens een toeloop op jouw producten? Een externe partij kan pieken flexibel voor u opvangen zonder dat je direct op zoek moet naar andere huisvesting of extra personeel. Je verlegt het financiële en operationele risico naar de externe partij.

Externe warehousing? Voordeel 3: financieel aantrekkelijk

Het uitbesteden van jouw logistiek heeft duidelijk financiële voordelen. Je hoeft niet te investeren in een fysiek magazijn of magazijnmedewerkers en je hoeft geen rekening te houden met overcapaciteit. Je betaalt alleen voor wat jij nodig hebt en je hebt geen langlopende verplichtingen.

Logistieke samenwerking? Voordeel 4: hogere kwaliteit

Een ander voordeel van uitbestede logistiek: jij doet waar je goed in bent, jouw logistieke samenwerkingspartner doet dat ook. Een extern warehouse heeft logistiek als corebusiness en weet precies wat werkt en wat niet. Je kunt rekenen op kennis, ervaring en een gestroomlijnde operatie.

Nadelen van logistiek uitbesteden 1: minder controle

Bij het uitbesteden van de warehousing loop je niet meer elke dag zelf rond in het magazijn. Je hebt hierdoor minder direct overzicht en moet vertrouwen hebben in de dienstverlener. Mocht jouw dienstverlener iets overkomen, een brand of inbraak bijvoorbeeld, is dat niet jouw verantwoordelijkheid, maar je hebt daar wel last van.

Nadeel van een uitbesteed magazijn 2: productinformatie opzoeken is lastiger

In een extern magazijn kan je niet meer direct even kijken wat er van een bepaald product in een bepaalde stelling ligt. Overigens is dit nadeel makkelijk te verhelpen met goede magazijnsoftware en een goed voorraadbeheer.

Nadeel van externe logistiek 3: implementeren en overgangsperiode

Bij het uitbesteden van jouw logistieke processen heb je eenmalig te maken met een implementatietraject. Zaken omzetten en verhuizen, processen inrichten, systemen op elkaar aansluiten en mensen instrueren… Dit kost even tijd en inzet.

Ons advies

Waarom zou je jouw logistiek wél uitbesteden? Logistiek uitbesteden is een goede keus als je:

  • zeker wilt weten dat alles op rolletjes loopt en zelf geen omkijken naar de warehousing wilt hebben.
  • geen fysieke ruimte of niet voldoende mankracht heeft om jouw magazijn optimaal in te richten.
  • Ook bij sterke seizoenspieken is externe handling handig.

Waarom zou je jouw logistiek niet uitbesteden?

  • Als jouw logistieke proces heel persoonlijk is, bijvoorbeeld als je elk pakketje zelf inpakt en handgeschreven briefjes meestuurt, is externe logistiek niet handig.
  • Ook wanneer je erg gehecht bent aan persoonlijke controle en fysieke aanwezigheid, kan je alle processen beter in house houden.

 

Meer weten over het uitbesteden van jouw logistieke proces?

Kom je er toch niet uit? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Pon Logistics.