Blog

8 tips voor een beter magazijnbeheer

8 tips voor een beter magazijnbeheer

Een magazijn op orde houden, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, heel moeilijk! En hoe groter het bedrijf wordt, hoe ingewikkelder het magazijnbeheer is. Als je niet oppast, verandert je magazijn al snel in een onoverzichtelijk en slordig geheel, waarbij je veel tijd verliest aan zoeken, lopen en ordenen. Om jou te helpen orde in de chaos te houden, geven wij je acht tips voor een beter magazijnbeheer.

1. Kies een strategie

Elk bedrijf, en vooral elke bedrijfsgrootte, vraagt om een andere strategie. Dat geldt net zo goed voor het magazijn. Maak dus eerst inzichtelijk wat er allemaal moet gebeuren. Om hoeveel orders gaat het per dag, hoeveel mensen heb je, hoe groot zijn de producten die gepickt moeten worden, gaat het om dozen of losse eenheden? Kleinere bedrijven kunnen prima alle orders één voor één verzamelen, bij grotere bedrijven of grote orders zijn andere order picking technieken zinvoller. Meer weten over de populairste order pick technieken? Lees dan deze blog.

2. Denk in zones

Het magazijn opdelen in zones, voorkomt dat mensen elkaar in de weg lopen. Zo kun je aparte zones creëren voor transport, verzenden, ontvangen en voorraad. Ook verse producten die koel bewaard moeten worden, krijgen een eigen zone, net als kleine, losse onderdelen.

3. Maak een slimme route

Zorg dat producten die vaak besteld worden, makkelijk te pakken zijn. Leg je bestsellers vooraan of cluster ze in een aparte hoek van het magazijn. Door de hardlopende artikelen dicht bij de verpakkings- of verzendzone te leggen, bespaar je veel tijd. Voor meer tips over een slimme magazijninrichting, lees deze blog.

4. Richt efficiënt in

Je wil de ruimte van je magazijn zo goed mogelijk benutten. Heb je veel ruimte in de hoogte, gebruik deze dan ook. Kleine artikelen kun je opbergen in stapelbakken. Door schotten in de bakken te gebruiken, kun je meer artikelen kwijt in één bak.

5. Automatiseer

Al bij enkele tientallen bestellingen per dag, kan automatisering veel winst opleveren in tijd en geld. Denk aan een verpakkingsmachine, maar zeker ook aan een geautomatiseerd voorraadsysteem

6. Verklein het aantal verplaatsingen

Efficiënte routes voor order picking en clusteren van orders zorgen ervoor dat bewegingen in het magazijn zoveel mogelijk beperkt worden en dat mensen elkaar niet in de weg lopen of rijden. Dit vereist wel een slimme inrichting van het magazijn, juiste identificatie van producten en een geautomatiseerd systeem.

7. Beperk de voorraad

Natuurlijk wil je niet misgrijpen bij bestellingen, maar te veel voorraad is ook funest. Zeker bij seizoensgebonden producten of mode-onderhevige artikelen, is het zaak om de voorraad beperkt te houden. Probeer de sales te forecasten, check regelmatig de voorraad en stel deze bij indien nodig.

8. Besteed uit

Wil je zeker weten dat je magazijn optimaal beheerd wordt en wil je profiteren van kennis, expertise en de modernste technieken, besteed je warehousing dan uit aan een specialist. Zo heb je een makkelijke schaalbare oplossing die met jou meegroeit.