Blog

Magazijnstellingen laten keuren? Aan deze regels moeten ze voldoen!

Magazijnstellingen laten keuren? Aan deze regels moeten ze voldoen!

Goede en professionele warehousing is veel meer dan een paar stellingen neerzetten en die gevuld houden. Je moet alle processen strak en efficiënt inrichten, het magazijn moet schoongehouden worden en de voorraad moet uitgekiend op pijl worden gehouden. Maar ook de stellingen zelf moeten voldoen aan allerlei voorwaarden. Weet je wat de veiligheids- en kwaliteitseisen van magazijnstellingen zijn? Wij zochten het voor je uit.

Natuurlijk denk je als werkgever aan de veiligheid van jouw personeel. De arbeidsomstandigheden moeten goed zijn. Dat uit zich in veilige verkeerssituaties, goede bureaustoelen, beschermende kleding… Maar heeft hij ook al aan het magazijn gedacht? Waarschijnlijk wel, want als professioneel bedrijf wil je natuurlijk niet riskeren dat er een magazijnstelling omvalt of dat een medewerker vallende lading over zich heen krijgt. Of wat dacht je van glijpartijen door gladde vloeren of verontreiniging?

Keuring van jouw magazijnstellingen

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van jouw werknemers. Daarbij hoort ook de verplichting om zorg te dragen voor veilig werkmateriaal. Onder werkmateriaal vallen ook stellingen en alle onderdelen daarvan. Het is daarom verplicht voor de Arbowetgeving om jouw magazijnstellingen minimaal één keer per kalenderjaar te laten keuren. Daarmee garandeer je dat jouw magazijn veilig is en laat je zien dat de veiligheid van de werknemers bovenaan staat. De inspectie en de manier waarop u jouw magazijnstellingen onderhoudt, worden vastgelegd in een rapportage. Zorg dus dat je deze inspectie en rapportage goed voor elkaar hebt, zodat je niet het risico loopt op een boete.

Welke magazijnstellingen hebben een verplichting om ze te laten keuren?

Europese wetgeving schrijft voor dat alle stalen opslagsystemen gekeurd moeten worden. De stellingen moeten voldoen aan de Europese norm NEN-EN 15635 (stalen opslagsystemen – verstelbare palletstellingen – toleranties – vervormingen en vrije ruimten). Je moet jouw magazijnstellingen jaarlijks laten keuren. Daarnaast is het nodig om ook na een verbouwing of verandering van de inrichting een keuring aan te vragen. De magazijninrichter zal ook direct na de oplevering van een nieuw magazijn een keuring uitvoeren.

Moet jouw magazijninrichting voldoen aan het bouwbesluit en heb jeeen vergunning nodig?

De hoogte van je magazijnstelling bepaalt aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen. Een magazijnstelling die hoger is dan 3 m wordt gezien als een bouwwerk. Lagere magazijnstellingen zijn dat niet. Bij de hoge magazijnstellingen, de bouwwerken dus, moet je voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012. Voor magazijnstellingen met een hoogte van 3 m of meer heb je ook een vergunning nodig.

Liever geen rompslomp aan je hoofd?

Twijfel je of jouw magazijn wel voldoet aan de voorwaarden, sta je op het punt om jouw magazijn opnieuw in te richten of groeien alle handelingen rondom jouw magazijn je boven het hoofd? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden om je warehousing uit te besteden. Je draagt dan alle rompslomp en verantwoordelijkheid over aan de dienstverlener. Wel zo gemakkelijk!

Meer weten over het laten keuren van jouw magazijnstellingen?

Neem dan eens vrijblijvend contact op met Pon Logistics!