Klantcase Swapfiets

Blauwe voorbanden én een blauw magazijn: de samenwerking van Swapfiets en Pon Logistics

headerbeeld_veloretti

De blauwe voorband: hét visitekaartje van Swapfiets. Klanten van dit populaire merk kunnen voor een vast bedrag per maand een fiets huren. En naast de banden van Swapfiets, kleurt ook het magazijn van Pon Logistics in Barneveld steeds meer blauw. Barneveld is namelijk een belangrijk centraal punt voor de opslag, logistiek en reparaties van de fietsen. Wij spraken Jasper Zonnenberg, COO van Swapfiets, en André van den Breemer, afdelingshoofd logistiek van Pon Logistics, over Swapfiets, de samenwerking en de ambities voor de toekomst.

De samenwerking tussen Pon Logistics en Swapfiets bestaat al jaren. Hoe is deze destijds tot stand gekomen?

“De link is er altijd al geweest. Die bestond al vanuit het allereerste begin, toen de oprichters in hun studententijd een investeerder nodig hadden voor hun idee,” vertelt Jasper. André vult aan: “Pon geloofde in het plan en zo werd Swapfiets onderdeel van de Pon-familie. De eerste bulk aan fietsen werd opgeslagen op de Losplaats in Leusden. Naarmate wij groeiden met Swapfiets, zijn we verhuisd naar Veenendaal, en toen ook dat te klein werd vonden we onze plek in Barneveld. Inmiddels hadden we niet alleen fietsen opgeslagen bij Pon Logistics, maar ook alle onderdelen. En daar zijn nu ook reparaties bijgekomen.”

Wat betekent Pon Logistics vandaag de dag voor jullie?

“Barneveld is voor ons hét centrale punt van waaruit we nieuwe fietsen uitleveren. Naast logistiek, biedt Pon Logistics value added logistics. Zo prepareren zij de nieuwe fietsen die binnenkomen en worden gebruikte fietsen die in Barneveld tijdelijk opgeslagen worden gerepareerd. Als je toch al vanuit Barneveld de logistiek verzorgt, is het wel zo efficiënt om ook die reparaties vanuit hier te verzorgen. Anders vervoer je die fietsen onnodig. Gelukkig stond Pon Logistics daarvoor open en konden ze hierin meebewegen,” vertelt Jasper.

André vult aan: “Wij willen altijd optimaliseren waar we kunnen. Dus toen dit vraagstuk naar voren kwam, zijn wij gaan kijken hoe we aan deze vraag konden voldoen. Een collega van ons was al fietsenmaker. Hem hebben wij aangesteld als degene die andere medewerkers zou opleiden als fietsenmaker.” Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels staat er een volledig team fietsenmakers verspreid over achttien werkplekken dagelijks te sleutelen aan Swapfietsen. Een geoliede machine.

sidebeeld_veloretti
industrial-14-ew-6

“Voor ons zijn ze een partner die in staat is om golven van voorraad die we niet altijd geanticipeerd hebben op te pakken.”

industrial-14-ew-1

Jasper Zonnenberg

Over de samenwerking van Swapfiets en Pon Logistics

industrial-14-ew-5

Hoe zouden jullie Pon Logistics als logistiek dienstverlener omschrijven?

Jasper vertelt: “Voor ons zijn ze een partner die in staat is om golven van voorraad die we niet altijd geanticipeerd hebben op te pakken. Ze zijn heel flexibel en zijn echt met ons meegegroeid. Ook in de tijd dat we de hoogste opslag ooit hadden. We hadden pech met corona, maar ook daar wisten ze ons te helpen.”

Wat zijn jullie ambities met Swapfiets voor de toekomst?

“Waar de focus eerst lag op agressief groeien, ligt de ambitie nu op het winstgevend maken van de business. We zijn volop bezig om efficiënter te werken. Zo hebben we in Barneveld veel fietsen in rekken staan die niet gebruikt worden. We buigen ons nu over een plan om onderdelen op een klant- en milieuvriendelijke manier te hergebruiken. Zo zijn veel onderdelen in een fiets nog als nieuw, die we kunnen gebruiken voor andere fietsen.”

Over Pon Logistics

Voor nieuwe klanten maken we graag ruimte.

Interesse? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Hoe helpt Pon Logistics jullie bij deze ambities?

“Ze zijn echt een sparringpartner voor ons. Om de week lopen we door alle lopende zaken en André spreekt operationeel met de mensen. We weten elkaar te vinden. Pon Logistics is stabiel, betrouwbaar en staat open voor ideeën. Zo denken ze met ons mee over thema’s als elektrificatie, het opslaan van lithium-batterijen en onze ambities om onderdelen te gaan hergebruiken. Het is fijn om onderdeel te zijn van een familiebedrijf als Pon. Dit geeft ons de mogelijkheid om de leiding te nemen in dit soort relevante thema’s en samen tot oplossingen te komen. De samenwerking gaat absoluut nog lang bestaan.”

Bekijk ook

Uitgelichte klantcases

Klantcase Swapfiets

Swapfiets

“Voor ons zijn ze een partner die in staat is om golven van voorraad die we niet altijd geanticipeerd hebben op te pakken.”

$
Klantcase MolGen

Molgen

“Als iemand mij vraagt naar een logistieke partner, dan is mijn antwoord duidelijk: Pon Logistics, gisteren, vandaag en morgen.”
$